November 2019

Speltpasta met butternutsaus en gehakt

RECEPT VAN DE WEEK : SPELTPASTA MET BUTTERNUTSAUS EN GEHAKT

Dit recept is ook zonder het gehakt heerlijk ! Handig als er een vegetariër onder de gasten is, het vlees wordt er pas op het einde aan toegevoegd dus je kan makkelijk een portie apart houden.

speltpasta-butternut

1 portie
632 kcal per portie
41,6 g eiwitten
56,5 g koolhydraten
23,5 g vetten (waarvan 7,2 g verzadigd vet)
7,8 g vezels

Ingrediënten
100 g kalfsgehakt (je kan ook kiezen voor kippengehakt of de helft gehakt, de helft américain natuur)
70 g speltpasta
250 g butternut pompoen
2 el maïsolie
30 g Pecorino kaas
35 ml groentenbouillon
35 ml sojaroom light
Een handvol rauwe spinazie
Thijm, rozemarijn, peper en zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven op 200°
Schil de pompoen, snijd in stukjes en leg op een bakplaat. Doe een eetlepel olie over de pompoen, kruid met thijm en rozemarijn. Zet een half uurtje in de oven.
Bak het gehakt rul met een eetlepel olie.
Kook de pasta al dente
Mix de butternut pompoen met de groentebouillon, 25g Pecorino kaas en de sojaroom.
Kruid indien nodig af met peper en zout
Voeg het gehakt erbij en serveer met de pasta.
Werk af met nog wat pecorinoschaafsel en wat rauwe blaadjes spinazie

Smakelijk !

Zoete aardappelschotel met gehakt en appelmoes

RECEPT VAN DE WEEK : ZOETE AARDAPPELSCHOTEL MET GEHAKT EN APPELMOES

Een recept gebaseerd op het succesrecept 'hete bliksem' van Sandra Bekkari. Gezond, lekker en makkelijk !


zoete-aardappel-schotel-appelmoes-gehakt

1 portie
636 kcal per portie
30,8 g eiwitten
66,5 g koolhydraten
25 g vetten (waarvan 10,1 g verzadigd vet)
9,4 g vezels

Ingrediënten
125 g kalfsgehakt (je kan dit gezonder maken door te kiezen voor kippengehakt of de helft gehakt, de helft américain natuur)
1 rode ui, fijngesneden
2 stoofappels (of kant en klaar ongezoete appelmoes)
1 el plantaardige vloeibare bakboter
1 eetlepel gratinkaas
Peper en zout
Kurkuma


Bereidingswijze

Verwarm de oven op 200° met de grilstand aan.
Schil en snijd de zoete aardappel in stukjes en stoom (of kook) tot het gaar is (bij het koken, hou het vocht bij)
Stoof intussen ook de appels (dit gaat wat sneller als je ze met een aardappelstamper al plet wanneer je ze op het vuur zet.
Stoof de ui aan in de eetlepel boter en bak het gehakt rul. Kruid met peper en zout.
Pureer de zoete aardappels, wanneer ze gestoomd zijn, zijn ze vochtig genoeg, voor de gekookte versie kan je eventueel wat kookvocht gebruiken om wat vochtiger te maken. Kruid af met kurkuma en eventueel naar smaak ook wat peper en zout.
Neem een ovenschaal en doe de appelmoes op de bodem, daarop het gehakt en werk af met de zoete aardappelpuree
Overstrooi met de gratinkaas en zet even in de oven tot de kaas mooi gegratineerd is.

PS : Sandra Bekkari gebruikt ook een beetje harissapasta bij het gehakt om een pikante toets te geven, mijn gezin houdt niet zo van pikant, maar dat kan je er altijd bijdoen).

Smakelijk !

Gehaktschotel uit de oven met bloemkool

RECEPT VAN DE WEEK : GEHAKTSCHOTEL MET BLOEMKOOL, AARDAPPELEN EN RICOTTA

Een recept waar ook de kinderen dol op zijn !

gehaktschotel-bloemkool

1 portie
631 kcal per portie
39 g eiwitten
26,5 g koolhydraten
39,7 g vetten (waarvan 19,3 g verzadigd vet)
5,3 g vezels

Ingrediënten
120 g gemengd gehakt (je kan dit gezonder maken door te kiezen voor kippengehakt of de helft gehakt, de helft américain natuur)
1 kleine ui
10 g magere melk (of sojamelk / plantaardig ongezoet alternatief)
50 g ricotta
80 g bloemkool
100 g aardappelen
2 el plantaardige vloeibare bakboter
1 el tomatenconcentraat
20 g Gruyère kaas
100 g aardappelen
Peper en zout


Bereidingswijze

Schil de aardappelen, snijd ze in schijfjes en stoom ze (of kook ze gaar en snijd ze dan in schijfjes)
Kook of stoom ook de bloemkoolroosjes beetgaar. Stoof ze 1 minuutje aan in 1 el bakboter en kruid met peper en zout.
Verhit 1 el boter in een pan en stoof de ui gedurende 1 minuut.
Draai het vuur hoger en voeg het gehakt toe. Bak ook het gehakt aan tot het gaar is.
Voeg het tomatenconcentraat toe en meng goed dooreen. Kruid met peper en zout.
Breng het gehaktmengsel vlees over in een ovenschotel. Bedek het gehakt met een laagje geraspte kaas, vervolgens een laag aardappelen en tot slot een laag bloemkool, Kruid met peper en zout.
Klop de ricotta met een scheutje melk los. Kruid met peper en zout. Verdeel dit mengsel over de bloemkool en verdeel de rest van de gruyèrekaas erover.
Zet de schotel een 20-tal minuten in een aan 180 graden voorverwarmde oven, waarvan de laatste 10 minuten onder de grill tot de kaas gesmolten is of goudbruin ziet.

Smakelijk !