January 2019

15 minuten per week scheelt een pak calorieën en centen

TIP VAN DE DAG : 15 minuten per week scheelt een pak calorieën en centen

"Wat gaan we nu weer eens eten vandaag ?"

wat_eten_we_vandaag

Dit klinkt bij veel mensen bekend in de oren. Je staat - meermaals per week - in de winkel en kijkt rond om te zien wat je nu weer gaat eten.
Niet alleen kost dit veel tijd, je geeft ook nog eens meer geld uit en riskeert (veel) meer calorieën mee te nemen naar huis.

Hoe pak je dit aan zonder al te veel tijdsverlies :

- Maak jezelf een Pinterest account aan
- Word lid van een aantal leuke Facebookgroepen of pinterestgroepen die gezonde en lekkere recepten delen
- Pin de recepten die je in de week tegenkomt op Facebook vast op je Pinterest account

Maak 15 minuten tijd vrij in de week om een weekmenu op te stellen :

- Overloop je recepten op Pinterest (je hebt meteen de link naar het recept).
- Beslis wat jij die week gaat maken en schrijf die op, voorzie ook je (gezonde) tussendoortjes !
- Terwijl je het recept bekijkt maak je de boodschappenlijst aan (groepeer meteen per soort : Verse groenten en fruit, rayon zuivel, rayon vlees, &hellipWinking
- Vul je boodschappenlijst aan met de rest van de boodschappen die je nog nodig hebt in de week (huishoudproducten, &hellipWinking
- Ga naar de winkel en loop je lijstje af

Je hebt alles in één keer. Dat spaart al een hoop ritten uit en tijdsverlies.
Het winkelen zelf duurt niet zo lang.
Je neemt correcte hoeveelheden mee aan de hand van het recept : geen overschotten die nadien 'gesnackt' worden.
Je hebt gepast tussendoortjes voorzien en ook die kast stulpt niet uit met verleidingen (Je hebt nagedacht over gezonde tussendoortjes en hebt die ook in huis !)
Je bespaart centen (meermaal shoppen, benzine, je neemt vaak weer impulsief dingen mee die je anders niet zou kopen)
Je bespaart vooral heel veel ergernis bij het steeds terugkomende vraagstuk over wat er nu weer moet klaargemaakt worden
Je varieert veel meer door de recepten te doorlopen en niet steeds terug te grijpen naar de gekende maaltijden

Pep je metabolisme op

TIP VAN DE DAG : PEP JE METABOLISME OP

Een zittende job en niet veel tijd om te bewegen ?
Zet een alarm in je smartphone en sta elk uur eens recht (ga even achter je stoel staan, loop tot bij een collega, ga eens naar toilet,&hellipWinking. Na een uur valt je metabolisme terug op een rustmetabolisme. Door even te gaan rechtstaan start je de verbranding weer en ga je dus meer energie (lees calorieën verbranden)

kantoorjob

Pittige arrabbiata penne

RECEPT VAN DE WEEK : PITTIGE ARRABBIATA PENNE

arrabiata-penne

5 minuten voorbereiding
10 minuten kooktijd
4 porties
625 kcal per portie
42,6 gr eiwitten
58,2 gr koolhydraten
2,4 gr vetten

Ingrediënten
280 gram volkoren penne
1 potje (135 gram) arrabbiata pesto
400 gram kipfilet
1 grote (200 gram) rode paprika
1 grote (250 gram) aubergine
1 doosje (250 gram) champignons
250 gram snoeptomaatjes
klein handje bieslook
80 gram feta
1 eetlepel (10 gram) zonnebloemolie
snuf zout

1. Snijd de kipfilet in blokjes en bak deze in een wok met de eetlepel olie, totdat de kipfilet blokjes gaar zijn (je kan ze ook stomen in de stoomoven). Snijd intussen de paprika, aubergine en champignons in blokjes en de snoeptomaatjes doormidden.

2. Breng een pan water aan de kook met een snuf zout en kook hier de penne al dente in (beetgaar). Kijk naar de instructies op jouw penne voor de correcte kooktijd.

3. Voeg de paprika, aubergine en champignons toe aan de pan met de kipfilet en bak alles samen 4 minuten. (Als je de kipfilet hebt gestoomd, doe je de olie in de pan en bak je de groenten, dan voeg je de kopblokjes toe en roer je even mee, de kip mag gekruid worden naar smaak met kopkruiden of peper en zout). Kruid eventueel af met wat mediterraanse kruiden (basilicum, thijm, &hellipWinking

4. Voeg de arrabbiata pesto en de snoeptomaatjes toe aan de pan en roer het geheel 2 minuten door, zodat de tomaatjes lichtjes garen en de pesto mooi door het gerecht is verdeeld.

5. Laat de penne uitlekken en voeg deze vervolgens toe aan de pan met de saus en groenten. Zet het vuur uit en schep het geheel nog eens goed door.

6. Presenteer op een bord en werk af met wat feta en gesneden bieslook erbovenop.

Smakelijk !