Speltpasta met butternutsaus en gehakt

RECEPT VAN DE WEEK : SPELTPASTA MET BUTTERNUTSAUS EN GEHAKT

Dit recept is ook zonder het gehakt heerlijk ! Handig als er een vegetariër onder de gasten is, het vlees wordt er pas op het einde aan toegevoegd dus je kan makkelijk een portie apart houden.

speltpasta-butternut

1 portie
632 kcal per portie
41,6 g eiwitten
56,5 g koolhydraten
23,5 g vetten (waarvan 7,2 g verzadigd vet)
7,8 g vezels

Ingrediënten
100 g kalfsgehakt (je kan ook kiezen voor kippengehakt of de helft gehakt, de helft américain natuur)
70 g speltpasta
250 g butternut pompoen
2 el maïsolie
30 g Pecorino kaas
35 ml groentenbouillon
35 ml sojaroom light
Een handvol rauwe spinazie
Thijm, rozemarijn, peper en zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven op 200°
Schil de pompoen, snijd in stukjes en leg op een bakplaat. Doe een eetlepel olie over de pompoen, kruid met thijm en rozemarijn. Zet een half uurtje in de oven.
Bak het gehakt rul met een eetlepel olie.
Kook de pasta al dente
Mix de butternut pompoen met de groentebouillon, 25g Pecorino kaas en de sojaroom.
Kruid indien nodig af met peper en zout
Voeg het gehakt erbij en serveer met de pasta.
Werk af met nog wat pecorinoschaafsel en wat rauwe blaadjes spinazie

Smakelijk !

Zoete aardappelschotel met gehakt en appelmoes

RECEPT VAN DE WEEK : ZOETE AARDAPPELSCHOTEL MET GEHAKT EN APPELMOES

Een recept gebaseerd op het succesrecept 'hete bliksem' van Sandra Bekkari. Gezond, lekker en makkelijk !


zoete-aardappel-schotel-appelmoes-gehakt

1 portie
636 kcal per portie
30,8 g eiwitten
66,5 g koolhydraten
25 g vetten (waarvan 10,1 g verzadigd vet)
9,4 g vezels

Ingrediënten
125 g kalfsgehakt (je kan dit gezonder maken door te kiezen voor kippengehakt of de helft gehakt, de helft américain natuur)
1 rode ui, fijngesneden
2 stoofappels (of kant en klaar ongezoete appelmoes)
1 el plantaardige vloeibare bakboter
1 eetlepel gratinkaas
Peper en zout
Kurkuma


Bereidingswijze

Verwarm de oven op 200° met de grilstand aan.
Schil en snijd de zoete aardappel in stukjes en stoom (of kook) tot het gaar is (bij het koken, hou het vocht bij)
Stoof intussen ook de appels (dit gaat wat sneller als je ze met een aardappelstamper al plet wanneer je ze op het vuur zet.
Stoof de ui aan in de eetlepel boter en bak het gehakt rul. Kruid met peper en zout.
Pureer de zoete aardappels, wanneer ze gestoomd zijn, zijn ze vochtig genoeg, voor de gekookte versie kan je eventueel wat kookvocht gebruiken om wat vochtiger te maken. Kruid af met kurkuma en eventueel naar smaak ook wat peper en zout.
Neem een ovenschaal en doe de appelmoes op de bodem, daarop het gehakt en werk af met de zoete aardappelpuree
Overstrooi met de gratinkaas en zet even in de oven tot de kaas mooi gegratineerd is.

PS : Sandra Bekkari gebruikt ook een beetje harissapasta bij het gehakt om een pikante toets te geven, mijn gezin houdt niet zo van pikant, maar dat kan je er altijd bijdoen).

Smakelijk !

Gehaktschotel uit de oven met bloemkool

RECEPT VAN DE WEEK : GEHAKTSCHOTEL MET BLOEMKOOL, AARDAPPELEN EN RICOTTA

Een recept waar ook de kinderen dol op zijn !

gehaktschotel-bloemkool

1 portie
631 kcal per portie
39 g eiwitten
26,5 g koolhydraten
39,7 g vetten (waarvan 19,3 g verzadigd vet)
5,3 g vezels

Ingrediënten
120 g gemengd gehakt (je kan dit gezonder maken door te kiezen voor kippengehakt of de helft gehakt, de helft américain natuur)
1 kleine ui
10 g magere melk (of sojamelk / plantaardig ongezoet alternatief)
50 g ricotta
80 g bloemkool
100 g aardappelen
2 el plantaardige vloeibare bakboter
1 el tomatenconcentraat
20 g Gruyère kaas
100 g aardappelen
Peper en zout


Bereidingswijze

Schil de aardappelen, snijd ze in schijfjes en stoom ze (of kook ze gaar en snijd ze dan in schijfjes)
Kook of stoom ook de bloemkoolroosjes beetgaar. Stoof ze 1 minuutje aan in 1 el bakboter en kruid met peper en zout.
Verhit 1 el boter in een pan en stoof de ui gedurende 1 minuut.
Draai het vuur hoger en voeg het gehakt toe. Bak ook het gehakt aan tot het gaar is.
Voeg het tomatenconcentraat toe en meng goed dooreen. Kruid met peper en zout.
Breng het gehaktmengsel vlees over in een ovenschotel. Bedek het gehakt met een laagje geraspte kaas, vervolgens een laag aardappelen en tot slot een laag bloemkool, Kruid met peper en zout.
Klop de ricotta met een scheutje melk los. Kruid met peper en zout. Verdeel dit mengsel over de bloemkool en verdeel de rest van de gruyèrekaas erover.
Zet de schotel een 20-tal minuten in een aan 180 graden voorverwarmde oven, waarvan de laatste 10 minuten onder de grill tot de kaas gesmolten is of goudbruin ziet.

Smakelijk !

Gezond eten / een presentatie voor TC Kenta

Gezond eten, een presentatie voor TC Kenta

Vind hier de slideshow van de presentatie

We eten met z'n allen teveel suiker

We eten met z'n allen teveel suiker

Volgend artikel verscheen in het Nieuwsblad op 24/09/2019.
Interessante lectuur voor wie met 'gezonde suikers' bezig is !


Screenshot 2019-09-30 at 10.04.38
Screenshot 2019-09-30 at 10.05.09
Screenshot 2019-09-30 at 10.05.25
Screenshot 2019-09-30 at 10.05.36

Screenshot 2019-09-30 at 10.05.50

Broccoli met gehaktballen en broccolisaus

RECEPT VAN DE WEEK : BROCCOLI MET GEHAKTBALLETJES, AARDAPPELEN EN BROCCOLISAUS

Een lekker broccolirecept met een smeuïge saus. Ook de kinderen smullen ervan !

Broccoli-broccolisaus-balletjes

1 portie
560 kcal per portie
46,7 g eiwitten
37,3 g koolhydraten
22,4 g vetten (waarvan 8,1 g verzadigd vet)
10,3 g vezels

Ingrediënten
100 g kippengehakt
1 kleine ui
250 g magere melk (of sojamelk / plantaardig ongezoet alternatief)
300 g broccoli
1 el plantaardige vloeibare bakboter
20 g Grana Padano (harde kaas)
100 g aardappelen


Bereidingswijze

Hak de ui fijn en meng met het gehakt. Rol kleine balletjes.
Snijd de broccoli in kleine roosjes en stoom / kook tot ze beetgaar zijn.
Bak de balletjes in de eetlepel boter.
Neem 1/4 van de broccoli, meng met de melk en de Grana Padano en mix tot je een gladde saus hebt. Breng evt. nog wat meer op smaak met peper en/of zout.
Serveer de broccoli met de saus erover, samen met de aardappelen en de balletjes.


Smakelijk !

Witloofhoopjes met aardappelen

RECEPT VAN DE WEEK : WITLOOFHOOPJES MET AARDAPPELEN

Eten de kinderen niet zo graag witloof ? Dan is dit recept zeker en vast een manier om hen te doen smelten.
Gegarandeerd succes bij groot en klein !

witloofhoopjes

1 portie
433 kcal per portie
32,4 g eiwitten
32,3 g koolhydraten
17,9 g vetten (waarvan 5,9 g verzadigd vet)
6 g vezels

Ingrediënten
150 g kippengehakt
1 kleine ui
350 g witlof
1 el plantaardige vloeibare bakboter
1/2 bouillonblokje
100 g aardappelen


Bereidingswijze

Hak de ui fijn en stoof aan met de boter. Voeg het gehakt erbij en bak tot het rul is.
Snijd intussen het witlof in kleine stukjes en voeg het toe aan het gehakt en voeg het bouillonblokje toe.
Laat op een iets zachter vuurtjes stoven tot het gaar is. Kruid eventueel nog wat verder af met peper en/of zout.
Serveer met de aardappelen

Smakelijk !

Chocolade ontbijt of tussendoortje

RECEPT VAN DE WEEK : CHOCOLADE ONTBIJT VAN HEALTHINUT.COM - OF VIERUURTJE

Eens geen zin in boterhammen ? Wat futloos en nood aan wat energie ? Of misschien is zoon- of dochterlief niet echt een ontbijter ?
Dan is dit een makkelijk en voedzaam ontbijt dat ook bij kinderen in de smaak valt.
Het zit boordevol goede koolhydraten die het hoofd nodig heeft om aan de slag te gaan en natuurlijk ook omega 3 en omega 6 vetten afkomstig uit de avocado.
Dit eenvoudige receptje is van Milou van Aal van www.healthinut.com en is een echte aanrader !

chocolade ontbijt

4 porties
300 kcal per portie
4,1 g eiwitten
22,9 g koolhydraten
19,4 g vetten (waarvan 3g verzadigd vet)
8,2 g vezels

Ingrediënten
4 bananen
2 avocado's
4 el puur cacaopoeder
Eventueel wat zoetstof (stevia)


Bereidingswijze

Leg de bananen een half uurtje in de diepvries.

Mix alle ingrediënten tot een smeuïge pudding en werk af met wat schijfjes banaan en een paar schilfertjes chocolade.

Smakelijk !

PS : Milou laat de bananen volledig vervriezen en voegt wat water of plantaardige melk toe wanneer ze mixt, maar als je de bananen kort in de vriezer legt is dit niet echt nodig.


Gezonde knabbel

TIP VAN DE DAG : APERITIEFTIJD ? MET Z'N ALLEN AAN DE BABYKNABBELS !

De zomer leent zich makkelijk tot 'aperitieven'.
We doen het graag, maar voelen ons vaak niet echt happy over de hoop kaasjes, salami's en chips die we bovenop onze maaltijd nog eens binnenspelen.
Maar het is toch zo leuk, even samenzitten met een glaasje en een knabbel.
En hoewel ik zelf een grote fan ben van de worteltjes en bloemkoolroosjes, af en toe heb je gewoon eens zin in iets knapperigs.

Soms moet je eens 'out of the box' denken.
Zo vind je bij de babyvoeding de bio knabbels van Hero baby terug.
Ze zijn er in wortelsmaak en kaassmaak en zien er niet alleen best lekker uit, maar zijn dat ook effectief.



Kaas Knabbels 4x15g_600x412px_L_NR-10224 copy

En laat die voedingswaarden nu toch wel eens zeer goed zijn !

Een zakje Hero baby knabbels bevat 69 kcal. Daarin zitten 2,1g vetten, waarvan slechts 0,2g verzadigde.
Van de 11,5g koolhydraten die erin zitten, zijn er slechts 0,4 g suikers.

Wortel Knabbels 4x15g_600x412px_L_NR-10228

Op de ingrediëntenlijst geen toevoegingen, kleurstoffen of bewaarmiddelen, enkel bio maïs, zonnebloemolie, bio wortelpoeder en bio rijstebloem.

Een zeer verantwoorde knabbel dus, die bovendien ook nog eens lekker smaakt (wie het liever wat meer gekruid heeft kan er altijd wat extra kipkruiden of paprika op doen).

Deze verdient zeker een plaatsje op de aperitieftafel !!

Aardbeienmousse

RECEPT VAN DE WEEK : SNELLE AARDBEIENMOUSSE


aardbeienmousse

4 porties
42 kcal per portie
1,9 g eiwitten
5,1 g koolhydraten
0,9 g vetten (waarvan 0,3 verzadigd vet)
1,1 g vezels

Ingrediënten
Eiwit van 2 eieren
200 g aardbeien
evt. wat zoetstof of een lepeltje honing als de aardbeien niet al te zoet zijn


Bereidingswijze

1. Mix 3/4 van de aardbeien (met evt. wat zoetsof of een klein lepeltje honing) tot pulp
2. Voeg de eiwitten toe en mix nog 2 minuten
3. Verdeel de andere aardbeien over glaasjes en giet de mousse erover

Een snel en calorie-arm dessert dat bij iedereen in de smaak valt !