Recepten

Speltpasta met butternutsaus en gehakt

RECEPT VAN DE WEEK : SPELTPASTA MET BUTTERNUTSAUS EN GEHAKT

Dit recept is ook zonder het gehakt heerlijk ! Handig als er een vegetariër onder de gasten is, het vlees wordt er pas op het einde aan toegevoegd dus je kan makkelijk een portie apart houden.

speltpasta-butternut

1 portie
632 kcal per portie
41,6 g eiwitten
56,5 g koolhydraten
23,5 g vetten (waarvan 7,2 g verzadigd vet)
7,8 g vezels

Ingrediënten
100 g kalfsgehakt (je kan ook kiezen voor kippengehakt of de helft gehakt, de helft américain natuur)
70 g speltpasta
250 g butternut pompoen
2 el maïsolie
30 g Pecorino kaas
35 ml groentenbouillon
35 ml sojaroom light
Een handvol rauwe spinazie
Thijm, rozemarijn, peper en zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven op 200°
Schil de pompoen, snijd in stukjes en leg op een bakplaat. Doe een eetlepel olie over de pompoen, kruid met thijm en rozemarijn. Zet een half uurtje in de oven.
Bak het gehakt rul met een eetlepel olie.
Kook de pasta al dente
Mix de butternut pompoen met de groentebouillon, 25g Pecorino kaas en de sojaroom.
Kruid indien nodig af met peper en zout
Voeg het gehakt erbij en serveer met de pasta.
Werk af met nog wat pecorinoschaafsel en wat rauwe blaadjes spinazie

Smakelijk !

Zoete aardappelschotel met gehakt en appelmoes

RECEPT VAN DE WEEK : ZOETE AARDAPPELSCHOTEL MET GEHAKT EN APPELMOES

Een recept gebaseerd op het succesrecept 'hete bliksem' van Sandra Bekkari. Gezond, lekker en makkelijk !


zoete-aardappel-schotel-appelmoes-gehakt

1 portie
636 kcal per portie
30,8 g eiwitten
66,5 g koolhydraten
25 g vetten (waarvan 10,1 g verzadigd vet)
9,4 g vezels

Ingrediënten
125 g kalfsgehakt (je kan dit gezonder maken door te kiezen voor kippengehakt of de helft gehakt, de helft américain natuur)
1 rode ui, fijngesneden
2 stoofappels (of kant en klaar ongezoete appelmoes)
1 el plantaardige vloeibare bakboter
1 eetlepel gratinkaas
Peper en zout
Kurkuma


Bereidingswijze

Verwarm de oven op 200° met de grilstand aan.
Schil en snijd de zoete aardappel in stukjes en stoom (of kook) tot het gaar is (bij het koken, hou het vocht bij)
Stoof intussen ook de appels (dit gaat wat sneller als je ze met een aardappelstamper al plet wanneer je ze op het vuur zet.
Stoof de ui aan in de eetlepel boter en bak het gehakt rul. Kruid met peper en zout.
Pureer de zoete aardappels, wanneer ze gestoomd zijn, zijn ze vochtig genoeg, voor de gekookte versie kan je eventueel wat kookvocht gebruiken om wat vochtiger te maken. Kruid af met kurkuma en eventueel naar smaak ook wat peper en zout.
Neem een ovenschaal en doe de appelmoes op de bodem, daarop het gehakt en werk af met de zoete aardappelpuree
Overstrooi met de gratinkaas en zet even in de oven tot de kaas mooi gegratineerd is.

PS : Sandra Bekkari gebruikt ook een beetje harissapasta bij het gehakt om een pikante toets te geven, mijn gezin houdt niet zo van pikant, maar dat kan je er altijd bijdoen).

Smakelijk !

Gehaktschotel uit de oven met bloemkool

RECEPT VAN DE WEEK : GEHAKTSCHOTEL MET BLOEMKOOL, AARDAPPELEN EN RICOTTA

Een recept waar ook de kinderen dol op zijn !

gehaktschotel-bloemkool

1 portie
631 kcal per portie
39 g eiwitten
26,5 g koolhydraten
39,7 g vetten (waarvan 19,3 g verzadigd vet)
5,3 g vezels

Ingrediënten
120 g gemengd gehakt (je kan dit gezonder maken door te kiezen voor kippengehakt of de helft gehakt, de helft américain natuur)
1 kleine ui
10 g magere melk (of sojamelk / plantaardig ongezoet alternatief)
50 g ricotta
80 g bloemkool
100 g aardappelen
2 el plantaardige vloeibare bakboter
1 el tomatenconcentraat
20 g Gruyère kaas
100 g aardappelen
Peper en zout


Bereidingswijze

Schil de aardappelen, snijd ze in schijfjes en stoom ze (of kook ze gaar en snijd ze dan in schijfjes)
Kook of stoom ook de bloemkoolroosjes beetgaar. Stoof ze 1 minuutje aan in 1 el bakboter en kruid met peper en zout.
Verhit 1 el boter in een pan en stoof de ui gedurende 1 minuut.
Draai het vuur hoger en voeg het gehakt toe. Bak ook het gehakt aan tot het gaar is.
Voeg het tomatenconcentraat toe en meng goed dooreen. Kruid met peper en zout.
Breng het gehaktmengsel vlees over in een ovenschotel. Bedek het gehakt met een laagje geraspte kaas, vervolgens een laag aardappelen en tot slot een laag bloemkool, Kruid met peper en zout.
Klop de ricotta met een scheutje melk los. Kruid met peper en zout. Verdeel dit mengsel over de bloemkool en verdeel de rest van de gruyèrekaas erover.
Zet de schotel een 20-tal minuten in een aan 180 graden voorverwarmde oven, waarvan de laatste 10 minuten onder de grill tot de kaas gesmolten is of goudbruin ziet.

Smakelijk !

Broccoli met gehaktballen en broccolisaus

RECEPT VAN DE WEEK : BROCCOLI MET GEHAKTBALLETJES, AARDAPPELEN EN BROCCOLISAUS

Een lekker broccolirecept met een smeuïge saus. Ook de kinderen smullen ervan !

Broccoli-broccolisaus-balletjes

1 portie
560 kcal per portie
46,7 g eiwitten
37,3 g koolhydraten
22,4 g vetten (waarvan 8,1 g verzadigd vet)
10,3 g vezels

Ingrediënten
100 g kippengehakt
1 kleine ui
250 g magere melk (of sojamelk / plantaardig ongezoet alternatief)
300 g broccoli
1 el plantaardige vloeibare bakboter
20 g Grana Padano (harde kaas)
100 g aardappelen


Bereidingswijze

Hak de ui fijn en meng met het gehakt. Rol kleine balletjes.
Snijd de broccoli in kleine roosjes en stoom / kook tot ze beetgaar zijn.
Bak de balletjes in de eetlepel boter.
Neem 1/4 van de broccoli, meng met de melk en de Grana Padano en mix tot je een gladde saus hebt. Breng evt. nog wat meer op smaak met peper en/of zout.
Serveer de broccoli met de saus erover, samen met de aardappelen en de balletjes.


Smakelijk !

Witloofhoopjes met aardappelen

RECEPT VAN DE WEEK : WITLOOFHOOPJES MET AARDAPPELEN

Eten de kinderen niet zo graag witloof ? Dan is dit recept zeker en vast een manier om hen te doen smelten.
Gegarandeerd succes bij groot en klein !

witloofhoopjes

1 portie
433 kcal per portie
32,4 g eiwitten
32,3 g koolhydraten
17,9 g vetten (waarvan 5,9 g verzadigd vet)
6 g vezels

Ingrediënten
150 g kippengehakt
1 kleine ui
350 g witlof
1 el plantaardige vloeibare bakboter
1/2 bouillonblokje
100 g aardappelen


Bereidingswijze

Hak de ui fijn en stoof aan met de boter. Voeg het gehakt erbij en bak tot het rul is.
Snijd intussen het witlof in kleine stukjes en voeg het toe aan het gehakt en voeg het bouillonblokje toe.
Laat op een iets zachter vuurtjes stoven tot het gaar is. Kruid eventueel nog wat verder af met peper en/of zout.
Serveer met de aardappelen

Smakelijk !

Chocolade ontbijt of tussendoortje

RECEPT VAN DE WEEK : CHOCOLADE ONTBIJT VAN HEALTHINUT.COM - OF VIERUURTJE

Eens geen zin in boterhammen ? Wat futloos en nood aan wat energie ? Of misschien is zoon- of dochterlief niet echt een ontbijter ?
Dan is dit een makkelijk en voedzaam ontbijt dat ook bij kinderen in de smaak valt.
Het zit boordevol goede koolhydraten die het hoofd nodig heeft om aan de slag te gaan en natuurlijk ook omega 3 en omega 6 vetten afkomstig uit de avocado.
Dit eenvoudige receptje is van Milou van Aal van www.healthinut.com en is een echte aanrader !

chocolade ontbijt

4 porties
300 kcal per portie
4,1 g eiwitten
22,9 g koolhydraten
19,4 g vetten (waarvan 3g verzadigd vet)
8,2 g vezels

Ingrediënten
4 bananen
2 avocado's
4 el puur cacaopoeder
Eventueel wat zoetstof (stevia)


Bereidingswijze

Leg de bananen een half uurtje in de diepvries.

Mix alle ingrediënten tot een smeuïge pudding en werk af met wat schijfjes banaan en een paar schilfertjes chocolade.

Smakelijk !

PS : Milou laat de bananen volledig vervriezen en voegt wat water of plantaardige melk toe wanneer ze mixt, maar als je de bananen kort in de vriezer legt is dit niet echt nodig.


Aardbeienmousse

RECEPT VAN DE WEEK : SNELLE AARDBEIENMOUSSE


aardbeienmousse

4 porties
42 kcal per portie
1,9 g eiwitten
5,1 g koolhydraten
0,9 g vetten (waarvan 0,3 verzadigd vet)
1,1 g vezels

Ingrediënten
Eiwit van 2 eieren
200 g aardbeien
evt. wat zoetstof of een lepeltje honing als de aardbeien niet al te zoet zijn


Bereidingswijze

1. Mix 3/4 van de aardbeien (met evt. wat zoetsof of een klein lepeltje honing) tot pulp
2. Voeg de eiwitten toe en mix nog 2 minuten
3. Verdeel de andere aardbeien over glaasjes en giet de mousse erover

Een snel en calorie-arm dessert dat bij iedereen in de smaak valt !

Pesto cheesy kip met asperges en aardappeltjes

RECEPT VAN DE WEEK : PESTO CHEESY KIP MET ASPERGES EN AARDAPPELEN

pesto-cheesy-chicken

4 porties
666 kcal per portie
54 g eiwitten
29,9 g koolhydraten
35,7 g vetten (waarvan 7,1 verzadigd vet)
4,9 g vezels

Ingrediënten
700 g kipfilet
200 g basilicum
1 ui / sjalot of een teentje look (voor de pesto met of zonder look)
100 g mozzarella
100 g pijnboompitten
30 g maïsolie
8 kleine aardappelen
Peper en zout
Groene asperges naar believen (berekening op basis van 200 g)
Eventueel kipkruiden
2 el plantaardige vloeibare bakboter

Bereidingswijze

De verse pesto


1. Versnipper de ui of de look
2. Voeg de pijnboompitten, de basilicumblaadjes en de maïsolie bij de ui en mix
3. Voeg naar eigen smaak peper en zout toe

De rest van het gerecht

1. Schil de aardappelen en de asperges
2. Snijd de kipfilets doormidden en laat ze aan het eind nog aan elkaar (zodat je ze kunt openleggen)
3. Bestrijk de binnenkant van de kipfilet met de pesto
4. Leg een schijfje mozzarella op de pesto en sluit de filet
5. Kruid de kipfilet aan de buitenkant met kipkruiden of peper en zout en leg er de rest van de pesto op
6. Stoom alles gedurende een 15-tal minuten (of minder op hoge druk)
7. Stoof de asperges lichtjes aan in de boter en kruid met peper en zout
8. Serveer alles samen op het bord en schep gerust bij van die asperges !


Smakelijk !

Tongrolletjes met broccolicrème en pestosaus

RECEPT VAN DE WEEK : TONGROLLETJES MET BROCCOLICREME EN PESTOSAUS


tongrolletjes-pestosaus-broccolistamp

4 porties
558 kcal per portie
46,8 g eiwitten
27,5 g koolhydraten
28,2 g vetten (waarvan 6,6 verzadigd vet)
4,3 g vezels

Ingrediënten
600 g tongfiletjes
1 broccoli(in roosjes en steel in stukjes gesneden)

1 sjalot
100 g room (soja light)
100 g visboullon
125 ml zure room
1 eetlepel plantaardige vloeibare bakboter
100 g pijnboompitten
30 g maïsolie
1 ui (eventueel een teentje knoflook)
1 potje basilicum
8 kleine aardappelen
Peper en zout

Bereidingswijze

De verse pesto


1. Versnipper de ui
2. Voeg de pijnboompitten, de basilicumblaadjes en de maïsolie bij de ui en mix

De rest van het gerecht

1. Schil de aardappelen
2. Rol de tongfiletjes op rolletjes
3. Versnijd de broccoli in roosjes (de stelen mogen ook gebruikt worden
4. Stoom aardappelen, tongfilets en de broccoli (15 minuten)
5. Snijd intussen de sjalot in snippers en stoof aan met een eetlepel boter
6. Doe er de room en de visbouillon bij. Laat 5 minuutjes doorsudderen en voeg dan de pesto erbij en roer goed (eventueel nog eens mixen)
7. Doe de gare broccoli en de zure room bij elkaar en stamp tot een crème. Kruid af met peper en zout
8. Serveer de tongrolletjes met de broccolicrème en de aardappeltjes - overgiet de tongrolletjes met de pestosaus


Smakelijk !

Ovenomelet met groenten en feta

RECEPT VAN DE WEEK : OVENOMELET MET GROENTEN EN FETA


2215_1445585293-1920x1280

15 minuten voorbereiding
20 minuten kooktijd
4 porties
274 kcal per portie
15,35 gr eiwitten
16,71 gr koolhydraten (waarvan 9,75 suikers)
15,5 gr vetten (waarvan 5,76 verzadigd vet)
Ingrediënten
2 aubergines, in blokjes
1 courgette, in blokjes
4 trostomaten, in partjes
1 rode ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
4 eieren
4 el halfvolle melk
100 g feta, verkruimeld
1 el olijfolie
1 kl gedroogde tijm
1 kl paprikapoeder
peper en zout

1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Fruit de knoflook glazig in een beetje olijfolie. Strooi er de tijm bij. Voeg er de ui en de andere groenten bij. Laat 10 minuten stoven onder deksel. 3. Schep af en toe om.
4. Klop de eieren stevig op met de melk. Kruid met paprikapoeder, peper en zout.
5. Schep de groenten in een ovenschaal. Schenk er de eieren bij. Bestrooi met de feta.
6. Zet 20 minuten in de oven, tot de eieren gestold zijn. Laat eventueel nog wat bijkleuren onder de grill.


Smakelijk !

Zalm met verse pesto en groentjes

RECEPT VAN DE WEEK : Zalm met verse pesto en groentjes

Screenshot 2019-02-22 at 08.59.03


10 minuten voorbereiding
20 minuten kooktijd
4 porties
496 kcal per portie
35,1 gr eiwitten
7,1 gr koolhydraten
34,8 gr vetten (waarvan 5,9 verzadigd)

Ingrediënten
4 moten zalm
100 g kerstomaten
200 g snijbonen
4 eetlepels zonnebloemolie

Voor de pesto
:
100 g pijnboompitten
een handvol verse basilicum
60g parmesan
1 teentje knoflook (of een ui als je liever geen lookgeur hebt Winking)
4 eetlepels zonnebloemolie om het voldoende smeuïg te maken (of een andere olie die voor hoge temperatuur mag gebruikt worden)

Pesto bereiding :

Mix de parmesan tot hij heel fijn is, voeg de andere ingrediënten toe en mix opnieuw. Vul aan met olie tot je een smeuïge maar toch nog vaste brij krijgt die je kan smeren maar die niet van de vis loopt (kijk naar de foto om een idee te hebben van de consistentie).
Kruid af met wat zout en peper naar eigen smaak.


Zalm :

1. Knip de uiteindjes van de princessebonen en knip ze nog eens in twee.
Leg ze onderaan in een ovenschotel

2. Leg de moten zalm op de boontjes

3. Smeer de moten zalm in met de pesto

4. Halveer de kerstomaatjes en leg ze bovenop de moten zalm zodat alles goed bedekt is

5. Doe de zonnebloemolie over de schotel

6. Werk nog af met zeezout en peper

7. De oven in op 180° (voorverwarmd), 20 minuten.

8. Je kan hier eventueel wat pasta bij serveren of een aardappeltje, maar deze maaltijd vult heerlijk lekker zonder de extra koolhydraten

Smakelijk !

Pittige arrabbiata penne

RECEPT VAN DE WEEK : PITTIGE ARRABBIATA PENNE

arrabiata-penne

5 minuten voorbereiding
10 minuten kooktijd
4 porties
625 kcal per portie
42,6 gr eiwitten
58,2 gr koolhydraten
2,4 gr vetten

Ingrediënten
280 gram volkoren penne
1 potje (135 gram) arrabbiata pesto
400 gram kipfilet
1 grote (200 gram) rode paprika
1 grote (250 gram) aubergine
1 doosje (250 gram) champignons
250 gram snoeptomaatjes
klein handje bieslook
80 gram feta
1 eetlepel (10 gram) zonnebloemolie
snuf zout

1. Snijd de kipfilet in blokjes en bak deze in een wok met de eetlepel olie, totdat de kipfilet blokjes gaar zijn (je kan ze ook stomen in de stoomoven). Snijd intussen de paprika, aubergine en champignons in blokjes en de snoeptomaatjes doormidden.

2. Breng een pan water aan de kook met een snuf zout en kook hier de penne al dente in (beetgaar). Kijk naar de instructies op jouw penne voor de correcte kooktijd.

3. Voeg de paprika, aubergine en champignons toe aan de pan met de kipfilet en bak alles samen 4 minuten. (Als je de kipfilet hebt gestoomd, doe je de olie in de pan en bak je de groenten, dan voeg je de kopblokjes toe en roer je even mee, de kip mag gekruid worden naar smaak met kopkruiden of peper en zout). Kruid eventueel af met wat mediterraanse kruiden (basilicum, thijm, &hellipWinking

4. Voeg de arrabbiata pesto en de snoeptomaatjes toe aan de pan en roer het geheel 2 minuten door, zodat de tomaatjes lichtjes garen en de pesto mooi door het gerecht is verdeeld.

5. Laat de penne uitlekken en voeg deze vervolgens toe aan de pan met de saus en groenten. Zet het vuur uit en schep het geheel nog eens goed door.

6. Presenteer op een bord en werk af met wat feta en gesneden bieslook erbovenop.

Smakelijk !