Aardappelen

Gehaktschotel uit de oven met bloemkool

RECEPT VAN DE WEEK : GEHAKTSCHOTEL MET BLOEMKOOL, AARDAPPELEN EN RICOTTA

Een recept waar ook de kinderen dol op zijn !

gehaktschotel-bloemkool

1 portie
631 kcal per portie
39 g eiwitten
26,5 g koolhydraten
39,7 g vetten (waarvan 19,3 g verzadigd vet)
5,3 g vezels

Ingrediënten
120 g gemengd gehakt (je kan dit gezonder maken door te kiezen voor kippengehakt of de helft gehakt, de helft américain natuur)
1 kleine ui
10 g magere melk (of sojamelk / plantaardig ongezoet alternatief)
50 g ricotta
80 g bloemkool
100 g aardappelen
2 el plantaardige vloeibare bakboter
1 el tomatenconcentraat
20 g Gruyère kaas
100 g aardappelen
Peper en zout


Bereidingswijze

Schil de aardappelen, snijd ze in schijfjes en stoom ze (of kook ze gaar en snijd ze dan in schijfjes)
Kook of stoom ook de bloemkoolroosjes beetgaar. Stoof ze 1 minuutje aan in 1 el bakboter en kruid met peper en zout.
Verhit 1 el boter in een pan en stoof de ui gedurende 1 minuut.
Draai het vuur hoger en voeg het gehakt toe. Bak ook het gehakt aan tot het gaar is.
Voeg het tomatenconcentraat toe en meng goed dooreen. Kruid met peper en zout.
Breng het gehaktmengsel vlees over in een ovenschotel. Bedek het gehakt met een laagje geraspte kaas, vervolgens een laag aardappelen en tot slot een laag bloemkool, Kruid met peper en zout.
Klop de ricotta met een scheutje melk los. Kruid met peper en zout. Verdeel dit mengsel over de bloemkool en verdeel de rest van de gruyèrekaas erover.
Zet de schotel een 20-tal minuten in een aan 180 graden voorverwarmde oven, waarvan de laatste 10 minuten onder de grill tot de kaas gesmolten is of goudbruin ziet.

Smakelijk !

Pesto cheesy kip met asperges en aardappeltjes

RECEPT VAN DE WEEK : PESTO CHEESY KIP MET ASPERGES EN AARDAPPELEN

pesto-cheesy-chicken

4 porties
666 kcal per portie
54 g eiwitten
29,9 g koolhydraten
35,7 g vetten (waarvan 7,1 verzadigd vet)
4,9 g vezels

Ingrediënten
700 g kipfilet
200 g basilicum
1 ui / sjalot of een teentje look (voor de pesto met of zonder look)
100 g mozzarella
100 g pijnboompitten
30 g maïsolie
8 kleine aardappelen
Peper en zout
Groene asperges naar believen (berekening op basis van 200 g)
Eventueel kipkruiden
2 el plantaardige vloeibare bakboter

Bereidingswijze

De verse pesto


1. Versnipper de ui of de look
2. Voeg de pijnboompitten, de basilicumblaadjes en de maïsolie bij de ui en mix
3. Voeg naar eigen smaak peper en zout toe

De rest van het gerecht

1. Schil de aardappelen en de asperges
2. Snijd de kipfilets doormidden en laat ze aan het eind nog aan elkaar (zodat je ze kunt openleggen)
3. Bestrijk de binnenkant van de kipfilet met de pesto
4. Leg een schijfje mozzarella op de pesto en sluit de filet
5. Kruid de kipfilet aan de buitenkant met kipkruiden of peper en zout en leg er de rest van de pesto op
6. Stoom alles gedurende een 15-tal minuten (of minder op hoge druk)
7. Stoof de asperges lichtjes aan in de boter en kruid met peper en zout
8. Serveer alles samen op het bord en schep gerust bij van die asperges !


Smakelijk !