Tongrolletjes met broccolicrème en pestosaus

RECEPT VAN DE WEEK : TONGROLLETJES MET BROCCOLICREME EN PESTOSAUS


tongrolletjes-pestosaus-broccolistamp

4 porties
558 kcal per portie
46,8 g eiwitten
27,5 g koolhydraten
28,2 g vetten (waarvan 6,6 verzadigd vet)
4,3 g vezels

Ingrediënten
600 g tongfiletjes
1 broccoli(in roosjes en steel in stukjes gesneden)

1 sjalot
100 g room (soja light)
100 g visboullon
125 ml zure room
1 eetlepel plantaardige vloeibare bakboter
100 g pijnboompitten
30 g maïsolie
1 ui (eventueel een teentje knoflook)
1 potje basilicum
8 kleine aardappelen
Peper en zout

Bereidingswijze

De verse pesto


1. Versnipper de ui
2. Voeg de pijnboompitten, de basilicumblaadjes en de maïsolie bij de ui en mix

De rest van het gerecht

1. Schil de aardappelen
2. Rol de tongfiletjes op rolletjes
3. Versnijd de broccoli in roosjes (de stelen mogen ook gebruikt worden
4. Stoom aardappelen, tongfilets en de broccoli (15 minuten)
5. Snijd intussen de sjalot in snippers en stoof aan met een eetlepel boter
6. Doe er de room en de visbouillon bij. Laat 5 minuutjes doorsudderen en voeg dan de pesto erbij en roer goed (eventueel nog eens mixen)
7. Doe de gare broccoli en de zure room bij elkaar en stamp tot een crème. Kruid af met peper en zout
8. Serveer de tongrolletjes met de broccolicrème en de aardappeltjes - overgiet de tongrolletjes met de pestosaus


Smakelijk !

Trager eten, minder eten

TIP VAN DE DAG : TRAGER ETEN, MINDER ETEN

In ons lichaam zijn heel wat enzymen aan het werk die een belangrijke rol spelen in onze vertering. Eén daarvan is CCK (CholeCystoKinine) dat wordt geproduceerd door onze dunne darm.
Dit treedt in werking van zodra we beginnen te eten, maar het duurt even voordat het signaal onze hersenen bereikt, toch wel zo'n 15 minuten.
En laat het nu net zo zijn, dat we vaak gehaast zijn en snel snel eten.
Voor die 15 minuten weten je hersenen echter niet dat je misschien al genoeg hebt en blijf je dus gewoon eten zonder beter te weten.

eating-quickly

Je hebt er dus alle baat bij om toch je tijd te nemen om te eten.

Ben je altijd gehaast, zorg dan dat je porties vooraf afgemeten zijn, zo vermijd je dat je meer gaat eten.
Maar ga zeker niet met de potten aan tafel snel snel eten, want dan riskeer je bij te scheppen terwijl je eigenlijk al genoeg hebt.

Op voorhand doseren dus, of rustig eten, af en toe eens pauzeren tijdens het eten. Na een kwartiertje voel je dan zelf of je nog honger hebt of niet.

Ovenomelet met groenten en feta

RECEPT VAN DE WEEK : OVENOMELET MET GROENTEN EN FETA


2215_1445585293-1920x1280

15 minuten voorbereiding
20 minuten kooktijd
4 porties
274 kcal per portie
15,35 gr eiwitten
16,71 gr koolhydraten (waarvan 9,75 suikers)
15,5 gr vetten (waarvan 5,76 verzadigd vet)
Ingrediënten
2 aubergines, in blokjes
1 courgette, in blokjes
4 trostomaten, in partjes
1 rode ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
4 eieren
4 el halfvolle melk
100 g feta, verkruimeld
1 el olijfolie
1 kl gedroogde tijm
1 kl paprikapoeder
peper en zout

1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Fruit de knoflook glazig in een beetje olijfolie. Strooi er de tijm bij. Voeg er de ui en de andere groenten bij. Laat 10 minuten stoven onder deksel. 3. Schep af en toe om.
4. Klop de eieren stevig op met de melk. Kruid met paprikapoeder, peper en zout.
5. Schep de groenten in een ovenschaal. Schenk er de eieren bij. Bestrooi met de feta.
6. Zet 20 minuten in de oven, tot de eieren gestold zijn. Laat eventueel nog wat bijkleuren onder de grill.


Smakelijk !