Van slecht slapen word je dikker

Van slecht slapen word je dikker
Van slecht slapen word je dikker

Een goede nachtrust is van essentieel belang voor je gezondheid, want tijdens de slaap komt het lichaam tot rust en krijgt het de gelegenheid zichzelf te herstellen en te vernieuwen. Mensen die niet goed in slaap kunnen komen of slecht doorslapen kunnen als dit regelmatig gebeurt last krijgen van allerlei klachten, zoals een zwak immuunsysteem, een langzamere wondheling, een verminderde aanmaak van groeihormoon en concentratie- en geheugenstoornissen.

screen-bed

Een verstoorde nachtrust kan veroorzaakt worden door heel veel verschillende factoren, zoals stress, een ongezond voedingspatroon, teveel koffie of alcoholische dranken en te weinig lichaamsbeweging.

Een belangrijke oorzaak die echter vaak over het hoofd wordt gezien is het tot laat in de avond kijken naar een televisie, beeldscherm van de computer of tablet. Zelfs nog even je telefoon checken nadat je in bed bent gestapt kan ervoor zorgen dat je een gezonde nachtrust voor die nacht wel kunt vergeten.

Het felle licht en de straling van je telefoonscherm zorgen er namelijk voor dat je hersenen het signaal krijgen dat het nog geen nacht is, met als gevolg dat je lichaam geen melatonine aanmaakt, het hormoon dat nodig is om slaperig te worden.

Als je vervolgens niet in slaap kunt komen en uiteindelijk maar 5 of 6 uur geslapen hebt is dat genoeg tijd om de actieve neuronen te laten rusten, maar de gliacellen, die in het zenuwstelsel voorkomen en de afvalstoffen van de neuronen opruimen, krijgen niet voldoende tijd om hun werk te doen, met als gevolg dat deze afvalstoffen achterblijven in het lichaam.

Dit is ook de reden waarom mensen die te weinig geslapen hebben de dag erna vaak prikkelbaar zijn, geheugen- en concentratiestoornissen hebben en moeite hebben met beslissingen nemen.

En dat is niet het enige, ook je insulineproductie wordt erdoor in de war geschopt, waardoor je stofwisseling wordt verstoord en je sneller aankomt.

Wil je vermageren ? Zet dat scherm dan uit en doe nog even iets anders voor je gaat slapen, en vooral, grijp niet meteen naar je telefoon of iPad wanneer je niet meteen in slaap valt. Misschien tijd om toch eens aan dat boek te beginnen ?
En euh … wat lichamelijke bedinspanning kan ook nooit kwaad Winking