's Avonds eetbuien ? Ooit al gehoord van BED ?

'S AVONDS EETBUIEN ? OOIT AL GEHOORD VAN BINGE EATING DISORDER ?
'S AVONDS EETBUIEN ? OOIT AL GEHOORD VAN BINGE EATING DISORDER ?

De ganse dag door heb je normaal / gezond gegeten. Maar 's avonds plof je neer in de zetel en kan je de drang naar chips, nootjes, kaasjes, koekjes … maar niet onderdrukken.
En dan start je wel met een handje chips, maar dat wordt al snel een halve zak (of meer), waarna je dan toch nog even iets zoets wil om af te sluiten …
Daarna voel je je slecht, want wat heb je nu weer allemaal naar binnen gespeeld ? Je vindt jezelf een loser omdat je niet meer controle hebt, bent verdrietig omwille van de kilo's die erbij komen en lijkt er maar iet in te slagen van dit patroon te doorbreken.

eetbui

Elke ochtend begin je weer met goede moed, en 's avonds verval je weer in hetzelfde ritueel.
Slapen 's nachts lukt minder goed en je raakt vermoeid.

Elke keer voel je die drang om 'af te vallen', elke keer heb je weer goede voornemens, elke keer faal je.

Bovenstaande kenmerken zijn al een redelijk groot signaal dat je te kampen hebt met een eetstoornis.

Jawel, iedereen ken wel anorexia of boulimia, maar over BED - Binge Eating Disorder - heeft men vaak nog niet gehoord.

Binge Eating Disorder is een eetstoornis waarbij je op een korte periode veel voedsel naar binnen werkt. Je hebt hier wel een schuldgevoel over maar gaat dit niet 'compenseren' zoals iemand met boulimia wel gaat doen (vb. door te braken na de eetbui). In het Nederlands wordt ook gesproken over EBS (eetbuistoornis).

Herken je jezelf in een aantal van deze uitspraken :

1. Je eet vaak (toch wel 3 keer per week) heel veel op korte tijd
2. Je eet vaak alleen (zeker als je een eetbui hebt)
3. Je bent vaak moe
4. Je eet over het algemeen normaal tijdens de dag
5 Je voelt altijd de drang om gewicht te verliezen
6. Je verstopt al wel eens verpakkingen zodat je huisgenoten niet zien dat die zak chips en doos koekjes al leeg is
7. Je doet boodschappen in verschillende winkels zodat het niet opvalt hoeveel koekjes, chips etc. je koopt
8. Je schaamt je als je een stukje taart eet in het bijzijn van anderen en hebt een negatief beeld over je lichaam

Als een paar van deze uitspraken op jou van toepassing zijn en je hebt regelmatig een eetbui, dan is de kans groot dat je lijdt aan BED.

Laat me jou gerust stellen. JE HEBT GEEN GEDRAGSPROBLEEM ! Mensen die vinden dat je dik bent, die geen begrip kunnen opbrengen voor jouw eetbuien en vinden dat je maar moet stoppen, hebben geen idee waarover ze praten !
Laat je niet in de grond boren door onkunde.

Bullying

De oorzaken van BED zijn veel complexer dan een "gedragsprobleem" waarbij je zogezegd geen karakter zou hebben om te stoppen of nee te zeggen.
Aan de basis ligt vaak een mix van biologische, culturele en psychologische omstandigheden.
Denk maar even terug aan toen je kind was en van de schommel viel. Je kreeg al snel een snoepje om de pijn te verzachten.
Deed je iets goeds, dan werd je beloond met een ijsje.
Zelfs bij de dokter, tandarts of in het ziekenhuis krijgt een kind een snoep aangeboden als ze 'flink' zijn geweest.
We zijn opgegroeid met het concept dat zowel goed gedrag als verdriet "beloond" worden met lekkers.

De gevolgen van BED gaan van slaapstoornissen tot obesitas en depressie en uiteraard ook een aantal lichamelijke klachten.

In een maatschappij waar we almaar meer druk opgelegd krijgen en geconfronteerd worden met een lage drempel om ongevraagd meningen te uiten op sociale media, worden we nog meer geconfronteerd met wat wij ervaren als tekortkomingen.
Zelfs ongewild. Zo schuim je Facebook af en zie je alle mooie plaatjes van de vrienden voorbijkomen. En wat zien die er toch allemaal goed uit, en ze drinken ook wijntjes en eten grote coupes ijs. En hun huis is toch wel mooier dan dat van mij. En kijk, ze zijn weer met vakantie gegaan, ze kunnen zich duidelijk meer permitteren dan ik.
Ook al kijk je niet zo naar die foto's maar 'like' je hun mooie levens (op sociale media), toch ervaar je dat dit bij jou niet hetzelfde is, waardoor je onbewust een lager zelfbeeld krijgt.

En laat dat nu net een factor zijn die BED in de hand werkt.

Herken je jezelf in bovenstaand verhaal, dan kan je een aantal tips volgen om jouw eetbui-patroon te doorbreken

1. Ga niet diëten !!!!! Diëten op zich is al 'not done', maar door te gaan diëten en jezelf dingen te ontzeggen, ga je nog meer verlangen naar wat je niet 'mag' eten.

2. Verleg je focus naar gezond eten. Wil je toch eten, neem dan iets gezonds. Uiteraard kan je nog steeds te veel eten en veel calorieën naar binnen werken, maar op z'n minst heb je ook een heel pak goede voedingsstoffen naar binnen gewerkt en heb je je lichaam niet volgepropt met suikers en slechte vetten.

3. Hou een eetbui-dagboek bij ! Maak een weekoverzicht en schrijf telkens het tijdstip op waarop je een eetbui hebt gekregen.
Zet er bij wat je hebt gegeten, wat je op dat moment aan het doen was of met wie je was, een cijfer van 1-10 of je honger had (1 : helemaal niet, 10 : absoluut honger), of je op dat moment moe/verdrietig/verveeld/eenzaam was, of je het lekker vond en ten slotte of je voelde alsof je dit niet meer kon stoppen of toch wel.
Je vindt
hier een invulblad met al deze punten erin verwerkt.
Dergelijk overzicht laat jou toe om zelf meer inzicht en controle te krijgen over jouw eetbuien, zodat je zelf ziet welke situaties ervoor zorgen dat je gaat eten en je zo inzicht krijgt in welke momenten je beter kan vermijden.
VB : krijg je steeds een eetbui als je voor TV zit, dan ga je best op zoek naar een alternatieve bezigheid zodat je deze situatie vermijdt.

4. Leer opnieuw om te "durven eten". Vaak gaat BED gepaard met een gevoel van schaamte.
Men is te zwaar en is ervan overtuigd dat iedereen ziet wat we eten.
De opmerking of zelfs de blik op iemands gezicht die zegt : 'wel ja, eet anders nog een ijsje' wanneer je een ijsje eet kan heel nefast zijn en jouw stiekeme eetgedrag nog verder in de hand werken.
Laat dit niet op jouw gemoed werken. Jij weet dat je nu een ijsje eet omdat je er nu zin in hebt en daardoor vanavond niet zal verleid worden om een halve pot ijs binnen te spelen.
Jij bent degene met kennis in deze situatie, niet de ander !!!

5. Wees niet bang van een terugval. Heb je 2 dagen toegegeven aan jouw eetbuien 's avonds, weet dan dat je die week 5 dagen winst hebt geboekt !

6. Zorg voor afleiding 's avonds zodat je niet getriggerd wordt om te gaan eten : tuinieren, lezen (zoek maar artikels op internet over BED, je vindt heel wat lotgenoten en intussen krijg je meer inzicht in de materie), zoek een hobby (yoga, wandelen), ga bellen met een vriend/vriendin - laat hem/haar gerust weten dat je afleiding nodig hebt om niet te gaan eten.
Je hebt heus wel een aantal mensen rondom jou die begrip hebben voor je situatie en jou zullen aanmoedigen.
Het is ook het moment om die familieleden of oude vrienden nog eens te bellen en af te spreken.

7. Last but not least : zorg dat je jouw 'verleidingen' niet in huis haalt !!!!
Zorg voor voldoende alternatieven : kwark, skyr, rauwe groentjes, bessen, fruit, een cracker met tonijn, een hardgekookt eitje, ….
Als die verleidingen er niet zijn, kan je er ook niet aan toegeven.
Je kan je kasten aflopen maar enkel gezonde dingen vinden.
Heb je een gezin dat toch wel iets wil sneukelen, dan zijn er twee opties
: zoek gezonde dingen die zij ook lusten of zoek ongezonde dingen die zij lusten maar jij niet.


Krijg je deze eetbuien niet zelf onder controle, schaam je dan niet om je te laten begeleiden door professionelen. De meeste ziekenhuizen hebben een ambulant traject voor mensen met eetstoornissen (vb.
UZ Gent), waar je naast het voedingsadvies ook psychologische ondersteuning krijgt.