Een terugval ? De start van vooruitgang !

TIP VAN DE DAG : EEN TERUGVAL ? DE START VAN VOORUITGANG !
TIP VAN DE DAG : EEN TERUGVAL ? DE START VAN VOORUITGANG !

Iedereen heeft zo wel z'n periodes waarin het moeilijker is om dat gewicht onder controle te houden. Voor de ene is dat Kerst en Nieuw, met de vele etentjes en recepties waar je zelf weinig invloed op hebt en die gepaard gaan met meer alcohol dan gebruikelijk.
Voor de ander is dat Pasen, wanneer de chocolade eitjes luid naar je roepen : "Eet mij, eet mij".
En dan is er nog de zomer, met de ijsjes, cocktails, …

Met deze hindernissen leren omgaan is niet altijd evident. Vooral niet als je nog volop in de afslankingsfase zit.

Van zodra je jouw gewenste gewicht hebt bereikt is het makkelijker om te begrijpen dat het je al gelukt is en dat je nu gewoon moet terugvallen op je gewone eetpatroon om de schade te herstellen.

Maar wanneer je volop succes boekt maar nog een weg hebt te gaan, dan lijkt elke terugval alsof je in een ravijn valt en alles voor niks is geweest.

setback

NIKS IS MINDER WAAR ECHTER !

Het feit dat je op de goede weg was voor je "terugval", betekent dat je het goed doet.
M.a.w., van zodra je terug op dat patroon valt, gaat jouw pad weer gewoon verder in de goede richting.
Daarom zet ik "terugval" bewust tussen aanhalingstekens. Want jij mag dit misschien zien als een terugval, dit hoort gewoon bij het pad dat je aflegt.

Heb je dus een zwaar weekend voor de boeg ? Bereid je dan mentaal voor op het feit dat je niks zal verliezen of zelfs wat zal aankomen en probeer te genieten van wat je aangeboden krijgt. Weet ook, dat je na die twee dagen, weer op jouw eigen pad gaat.

Als je die klik kan maken, zal je zien dat je minder met schuldgevoelens zal gaan kampen, en stress wanneer je al dat eten voorgeschoteld krijgt. Waardoor je automatisch minder emotioneel zal gaan eten.
Probeer niet overal te zeggen, "neen dank je, ik sta op dieet". Gewicht verliezen is immers geen doel op zich. Het is gewoon een leuke extra wanneer je een gezond levenspatroon hebt. Geniet op die momenten bewust.

Pas wanneer de periodes met jouw verleidingen lang duren (denk maar aan de zomer met de vele cocktails en ijsjes), is het best dat je een aantal geschikte alternatieven hebt, zodat je een vangnet hebt. Ben je een fan van ijsjes ? Dan kan je misschien ook wel genieten van een sorbet of een waterijsje ? Ben je een fan van cocktails ? Zoek dan even een aantal alcoholvrije recepten op die niet al te veel suiker bevatten en die je ook lekker vindt, zodat je niet altijd in de alcoholval trapt. Als je voorbereid aan deze periodes begint, en ervoor zorgt dat je die alternatieven in huis hebt, dan kan je blijven genieten. En dan wordt dit ook deel van jouw nieuwe levensstijl : bewust genieten van een gezond alternatief, zonder schuldgevoelens achteraf, die helaas te vaak leiden tot emo-eten of drinken.

Plan ook wanneer je eens gaat extra genieten, zo heb je iets concreets om naar uit te kijken en is de verleiding de dagen ervoor minder groot, je weet immers wat er voor jou nog aankomt.

Als je leert dat je deze momenten ook in handen hebt, behoud je dat gevoel van controle en ga je ook achteraf makkelijker weer gewoon verderdoen ipv op te geven. Een zwaar weekend voor de boeg ? Jij weet dat je maandag wat meer zal wegen, je weet dit, dus je hebt dit in jouw handen, wanneer je maandag weer op je gewone eetpatroon valt komt dit automatisch goed !